Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Karatekin Ulusal Öğrenci Kısa Film Festivali” ödülleri 23 Mart 2022 Çarşamba günü Uluyazı Kampüsü Hukuk Fakültesi konferans salonunda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
60 film arasından finale kalan 18 filmin gösteriminin ardından seçici kurul en iyi 5 filmi seçerek ödüle layık gördü.
Ödül törenine Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Salih Sarıcaoğlu, Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tunç Boran, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Karatekin Ulusal Öğrenci Kısa Film Festivali” tanıtım videosunun gösterimi ile başlayan ödül töreninde Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tunç Boran, Sinema TV Bölümü olarak öğrencilere teorik eğitimin yanında uygulama alanında da tecrübe ve uygulama becerisi kazandırmak istediklerini ve bu anlamda iki yıl boyunca öğrencilerin hazırladıkları 60 filmi festivale dahil ettiklerini bunların arasından da 18 filmin finale kaldığını 18 film olmasının da Çankırı için özel bir anlamı olduğu için özellikle final için 18 film belirlendiğini söyledi.
Doç. Dr. Boran, ödül için birinci, ikinci, üçüncü film yerine en iyi 5 film seçildiğini belirterek, “ En iyi 5 film dedik. Çünkü; sinema bir spor yarışı yada başka bir yarış değildir. Sinema sanattır ve sanatta yarış olmaz. Bizde seçici kurul olarak en iyi 5 filme ödül vermeyi uygun bulduk. Sinema 20. Yüzyılın en önemli buluşudur. Günümüzde sinemanın girmediği hiçbir coğrafya, sinemanın etkilemediği hiçbir toplum yok yeryüzünde. Yani sinema bir sanat dalı olmanın yanında büyük bir endüstriye de dönüşmüş durumda. Bugünde sinema tüm cazibesi etkinliğiyle dünyada gücünü göstermeye devam ediyor. Ülkemizde de sinema son yıllarda hem sanatsal hem de endüstriyel olarak büyük gelişme ve atak içerisinde. Bu anlamda Türkiye sinema ve televizyonculuk anlamında Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri haline geldi. Artık dünyanın birçok ülkesinde Türk TV dizileri 24 saat yayınlanıyor. Bu diziler ile birlikte tüm dünyaya Türk kültürü, Türk tarihi ve Türk sosyal yaşam kültürü de yayılıyor. Bu da ülke tanıtımımız adına sevindirici bir nokta olmasının yanı sıra sektörde ki istihdam olanaklarını da artırıyor. Dolayısıyla bizim bölümümüz adına da sevindirici bir gelişme bu büyük atılım. Ancak şunu da unutmayalım. Sektörde iş bulabilmek için yeterli donanıma ve uygulama tecrübesine sahip olmak gerekiyor. Biz de öğrencilerimizi bu anlamda tam donanımlı olarak yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bize bu festivali düzenlememizde fikir ve teknik imkanlar doğrultusunda desteklerini esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ise yaptığı konuşmada, Sanatın bir davanın, duygunun, verilmek istenen mesajın, toplumsal olayların estetiğini ortaya çıkarma marifeti, sanatçının da bu estetiği kendi hayal dünyası ve vizyonu doğrultusunda ortaya koyan ruh güzelliği olan bireyler olduğunu söyledi.
Rektör Çiftçi, “ Bizler yöneticiler olarak hitap ettiğimiz kitlelere karşı konuşmalar yaparız ama sizlere karşı yapılan konuşma bunların en güzelidir. Çünkü bizim konuştuklarımızı sanatsal olarak icra eden ve estetiksel olarak ortaya çıkaran sizin yaptığınız çalışmalar. Biz o çalışmaların üzerine ancak konuşabiliyoruz. O güzellikleri ortaya koyan siz sanatçılarsınız. Toplumların gelişmişlik düzeylerine göre sanatta da paralel bir gelişme vardır. Şöyle geriye dönüp baktığımızda sinema ve televizyonda ortaya konan projeler aslında bizim tarihsel izdüşümümüzde, zihnimizde anı ve not olarak bıraktığımız olaylardan ortaya çıkmış projelerdir aslında. Yani çocukluğumuz, gençliğimiz dediğimiz birçok hatırayı aslında sinema ve televizyon ile hatırlarız. Sinema ve televizyonun insan hayatı için bu kadar önemli olduğu bir süreçte yaptıkları iş anlamında sinema ve televizyon sanatçılarını da ayrıca tebrik etmek lazım. Çünkü yapacağınız işlerde insan psikolojisini, toplum psikolojisini, toplum kültürünü bileceksiniz ve ona göre işler ortaya koyacaksınız. Bu da yetmez işin felsefesini bilip hitap ettiğiniz kitleyle empati yapma zorunluluğunuzda var. Fiziğin, mühendisliğin, teknik altyapının yayınında işin içerisindeki en önemli olgu samimiyet aslında. Sonuç olarak insana ve topluma yapılan bir yatırım vardır işin içerisinde. Bu anlamda biz sanata, sanatçıya saygı duyuyoruz. İşte sizlerde baktığımızda bu saygıyı hak eden işler ortaya çıkardınız. Emek veren tüm arkadaşlarıma, öğrencilerime teşekkür ediyor ve tebriklerimi iletiyorum. Biz sanatı ve sanatçıyı desteklemeye onlara pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. “ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından seçici kurul tarafından seçilen 5 film yapımcısı öğrenciye Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Salih Sarıcaoğlu, Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tunç Boran tarafından ödülleri takdim edildi.
Ödüle değer bulunan 5 film şöyle;
Anormal / Ali Aksoy
Saatçi / Enes Altuntaş
Zaman ağı / Sema Efe
Covid 19 / Abdullah şahin
Deşarj / İsmail Kuz